03.12.10

Сторінками календаря 4 грудня

4 грудня 1948 вважається днем народження російської інформатики
Зацікавившись що з'явилися в кінці 40-х років 20 століття публікаціями про цифрових обчислювальних машинах, член-кореспондент АН СРСР по Відділенню технічних наук
І.С. Брук стає активним учасником наукового семінару, що обговорювала питання автоматизації обчислювальної техніки.
У серпні 1948 року спільно зі своїм співробітником молодим інженером Б.І. Рамєєвим (надалі відомим конструктором обчислювальної техніки, творцем серії «Урал») він представив проект автоматичної обчислювальної машини. У жовтні того ж року ними були представлені детально опрацьовані пропозиції з організації в Академії наук лабораторії для розробки і будівництва цифрової обчислювальної машини.
4 грудня 1948 Державний комітет Ради міністрів СРСР з впровадження передової техніки в народне господарство зареєстрував за номером 10475 винахід І.С. Брука та Б.І. Рамєєва - цифрову електронну обчислювальну машину.
Це перший офіційно зареєстрований документ, що стосується розвитку обчислювальної техніки в нашій країні. Цей день з повним правом названий днем народження російської інформатики.
Але прабатьком обчислювальної техніки можна, напевно, назвати першу електричну обчислювальну машину, винайдену Германом Холлеритом в 1860 році.
За матеріалами CALEND.RU

Немає коментарів:

Дописати коментар