02.03.11

Це цікаво


2 березня 1983 у Великобританії компанії Philips, Sony і Polygram продемонстрували перший компакт-диск. Для того часу новинка з'явилася справжньою сенсацією.

Діаметр демонстрованого компакт-диска становив 12 сантиметрів. На ньому в якості демонстрації була записана Дев'ята симфонія Бетховена. Тривалість запису, яка була виконана лазером і зчитувалася також лазерним програвачем, склала 74 хвилини - саме стільки тривала симфонія в найпопулярнішому виконанні того часу.

Першим альбомом, який вийшов на CD став "52nd Street" Біллі Джоела - він з'явився 1 жовтня 1982 року. До середини 80х формат CD майже витіснив грамплатівки, а до середини-кінця 90х - аудіокасети.

Поступово оптичні диски перестали бути виключно носіями аудіозаписів. З'явилися CD-ROM, а потім CD-R і CD-RW, де вже можна було зберігати будь-яку цифрову інформацію. На CD-R її можна було записувати одноразово, а на CD-RW - записувати і багаторазово перезаписувати за допомогою відповідних приводів.

Сьогодні компакт-диски з усіх фронтів тіснять нові формати: DVD, HD-DVD, Blu-Ray і флеш-пам'ять. Перші три формати розроблені на основі технології CD і є її нащадками. За 25 років компакт-диск залишив величезний слід в історії оптичних носіїв.

Технічному диву того часу, а сьогодні - безпомилково впізнанного всіма компакт-диску сьогодні здійсняться 25 років. Але тепер, в еру iPod та MP3-плеєрів, його майбутнє досить похмуро.


За матеріаламами Calend.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар