25.04.12

I з'їзд вчителів інформатикики

I з'їзд вчителів інформатики України відбувся 24 квітня 2012 року в Міському будинку вчителя м. Київа.
На з'їзді були представнаки з усіх областей України, вичтелі середніх навчальних закладів, викладачі вищих навчальних закладів, методисти інститутів післядипломної освіти.
Делегатами з'їзду від Запорізької області були:
Чернікова Людмила Антонівна, завідувач центром інформатики та інформаційних технологій в освіті Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.
Васильченко Світлана Володимирівна, м. Запоріжжя.
Васильєв Олексій Вікторович, Андріївська спеціалізована різнопрофільна школа І-ІІІ ступенів Бердянської районної ради Запорізької області.
Долинюк Оксана Романівна, Трудова ЗОШ І-ІІІ ступенів Новомиколаївського району Запорізької області.
Проворова Тетяна Павлівна, Олександрівська ЗОШ Приазовського району Запорізької області.
Дятлова Олена Анатоліївна, Енергодарський багатопрофільний ліцей м. Енергодар Запорізької області.
Ченцов Олександр Миколайович, ЗОШ №13 Мелітопольської міської ради м. Мелітополь Запорізької області.
Смоляк Володимир Мирославович, Запорізький педагогічний коледж.

Головним питанням з'їзду було обговорення проекту навчальної програми з інформатики для 5-9-х класів. У гарячих дискусіях делегати з'їзду вирішували питання "Яким бути курсу?"
Багато виступаючих говорили про те, що в ході двадцятип'ятирічного розвитку шкільної інформатики ми рухалися від переважного вивчення алгоритміки (включаючи її «безмашинний» варіант) до переважного освоєння комп'ютерних технологій. Це було пов'язано як з вдосконаленням цифрових технологій, розширенням сфери їх застосування, так і з поліпшенням оснащення шкіл комп'ютерною технікою. Сьогодні настає наступний етап у розвитку шкільної інформатики. Інформаційні технології, як необхідний в сьогоднішньому житті інструмент, освоюються у всіх шкільних дисциплінах: їх основи діти опановують вже в початковій школі, роблячи власні фотографії і відеофільми, створюючи презентації. У той же час постійно зростає потреба країни у фахівцях - професіоналах у галузі інформаційно-комунікаційних технологій, а не тільки в грамотних користувачах. Тому новий виток спіралі розвитку шкільної інформатики потребує повернення від користувальницької інформатики до фундаментальної, базової шкільної дисципліни, яка повинна давати основи фундаментальних наукових знань у зв'язку з їх застосуванням в навколишньому світі. Тому було пропоновано переглянути зміст проекту програми з метою посилиння лінії курсу з базових фундаментальних, концептуальних питань.

1 коментар: